Adatok

Az alkalmazásokban megjelenő menetrendeket többnyire nem mi állítjuk össze, mi kizárólag az appokat fejlesztjük. A menetrendi adatokat másoktól szerezzük be, majd az általunk használt formára alakítjuk. Az alkalmazás mögötti rendszerek a Google által kifejlesztett GTFS specifikációnak megfelelő adatokat képesek feldolgozni, így az app - elméletileg - bármely városban működőképes, ahol elérhetőek az adatok ebben a formában.

A GTFS adatbázisok általában nem tartalmaznak minden adatot, amelyre az alkalmazásban szükségünk van. A hiányzó adatokat az OpenStreetMap segítségével pótoljuk, amely egy szabadon szerkeszthető világtérkép. A legfontosabb különbség az OpenStreetmap és a Google Maps, vagy más térképek között, hogy az OpenStreetMap-et bárki szabadon szerkesztheti, módosíthatja, és az adatok mindenki számára szabadon hozzáférhetőek. A nyers adatokat letölthető formában a Geofabrik szolgáltatja.

A világszerte elérhető menetrendi alkalmazások jelentős része azért jöhetett létre, mert több száz közlekedési társaság bárki számára elérhetővé tette az adatait. Ott, ahol nyílt adatok nem állnak rendelkezésre (pl. anyagi okok vagy önös érdekek miatt), ezt a feladatot is önkénteseknek kell elvégezniük, ami többnyire a HTML/PDF formában közzétett menetrendek kézi feldolgozásával jár.

Budapest

A Budapesti Közlekedési Központ 2011 óta heti, 2014 óta pedig 2-3 napos rend­sze­res­ség­gel közzéteszi a statikus menetrendi adatait. A GTFS formátumú adatbázis elkészítésére (és rendszeres frissítésére) a Google Térképpel való együttműködés miatt volt szükség, azonban a nemzetközi példát követve, európában az elsők közt más fejlesztők számára is hozzáférhetővé tették az adataikat.

A BKK által közzétett GTFS adatbázis a következő 1-2 hónap tervezett menetrendjét tartalmazza, beleértve a frissítés napjáig ismert tereléseket is. A váratlan változások, vagy az utolsó pillanatban véglegesített módosítások nem szerepelnek benne. Ezek közzétételére a GTFS-realtime szolgál, amit jelenleg kizárólag a Google kap meg, mások számára publikusan nem érhető el (az ezzel kapcsolatos adatigénylést itt tudod követni). Mindenki más a FUTÁR API-ján keresztül férhet hozzá ezekhez az adatokhoz. Az API használatához nem szükséges komoly háttérismeret, illetve ingyenesen hozzáférető, így ideális az egyszerűbb alkalmazások és a hobbi fejlesztők számára. Mivel ez kifejezetten a FUTÁR apphoz készült, más felhasználáshoz sajnos nem elég rugalmas, ami a mi lehetőségeinket is korlátozza.

Mi a statikus GTFS adatokból dolgozunk, amihez hozzátesszük az elővárosi vonatok adatait (lásd lentebb). Az alkalmazás működő internetkapcsolat esetén a FUTÁR API-n keresztül éri el a valós idejű adatokat. A GTFS-realtime publikussá tétele esetén saját API-ra szeretnénk váltani.

További információ a BKK fejlesztőknek szóló oldalán, valamint az Index fórumán található.

Debrecen

A Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület 2009 óta üzemeltet egy menetrendi oldalt, ami a menetrend.derke.hu címen érhető el. Az ehhez szükséges adatokat az egyesület állította össze és tartja karban. Az adatokat az egyesülettel történő együttműködésünk keretein belül 2013 óta GTFS formában megkapjuk, és felhasználjuk az alkalmazásban.

A DKV Zrt. 2015 ősze óta saját mobilalkalmazást üzemeltet, ami mind a menetrendi, mind a valós idejű adatok megjelenítésére képes. Ezeket az adatokat azonban nem teszik közzé más fejlesztők számára, érdemi együttműködésre egyelőre sajnos nem nyitottak. Emiatt valós idejű adatokat jelenleg nem tudunk megjeleníteni az alkalmazásban.

Nyíregyháza

A nyíregyházi helyi menetrendek csak webes, illetve PDF formában érhetőek el az ÉMKK Zrt. weboldalán, illetve a Szabolcs Volán régi weboldalán. Nem tudjuk, hogy az adatok léteznek-e strukturált formában, az ezzel kapcsolatos korábbi megkeresésünkre sajnos nem érkezett válasz.

A Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület elkészítette Nyíregyháza helyi tömegközelekedési menetrendi oldalát is, ez a nyiregyhaza.derke.hu címen érhető el. A debrecenihez hasonlóan ezt is megkapjuk GTFS formában, így a nyíregyházi alkalmazásunk ebből dolgozik. Sajnos sem a DERKE csapata, sem mi nem vagyunk helyiek, és a hivatalos menetrendeket nem tudtuk minden esetben értelmezni, így bizonyos viszonylatok hiányoznak, valamint más pontatlanságok is előfordulhatnak.

Miskolc

Az MVK Zrt. szintén saját mobilalkalmazást üzemeltet, valamint 2015 végén itthon másodikként jelentek meg a Google Térképen. Az ehhez szükséges GTFS adatbázist nem sokkal később publikálták, a valós idejű adatok azonban jelenleg nem érhetőek el.

Az alkalmazásban ezeket a menetrendi adatokat jelenítjük meg a lillafüredi kisvasút menetrendjével kiegészítve. Valós idejű adatokat azok hiányában jelenleg nem tudunk megjeleníteni.

Szeged

A villamos és trolibusz közlekedést az SZKT Zrt., míg az autóbusz közlekedést a DAKK Zrt. látja el. Hivatalos mobilalkalmazást nem üzemeltetnek, a menetrendi adatok szétszórva, több weblapon érhetők el. Az adatokkal kapcsolatos megkeresésünkre az SZKT pozitívan reagált, azonban jelenleg semmilyen szabványos adatforrás, így GTFS adatbázis sem áll rendelkezésre.

Jelenleg a Cseh Attila által készített és karbantartott GTFS adatbázisból dolgozunk, ennek pontosságával tapasztalataink szerint nincs gond. Valós idejű adatok egyelőre nincsenek.

Veszprém, Sopron

Ezekhez a városokhoz az adatokat egy civil kezdeményezés adta, amely hu-gtfs néven futott. A fejlesztés sajnos 2013-ban abbamaradt, így nem sokkal később a kapcsolódó alkalmazásokat is megszüntettük. Amennyiben ezek az adatok a későbbiekben elérhetőek lesznek, várhatóan folytatjuk az appokat is.

MÁV

A MÁV 2016. októbere óta közzéteszi a GTFS adatbázisát. A valós idejű adatok csak az ELVIRA-n keresztül érhetőek el, amihez készült egy nem hivatalos API is, bár ezt nem használjuk.

A budapesti és a debreceni alkalmazásunk esetén az elővárosi vasúti menetrendeket a MÁV GTFS adatbázisából vesszük át. A többi alkalmazásunk jelenleg nem tartalmaz vasúti menetrendeket.

Volán

A Volán Egyesülés is rendelkezik GTFS adatbázissal, azonban ez csak a Google számára érhető el, más fejlesztők jelenleg nem férhetnek hozzá, az ezzel kapcsolatos megkereséseinkre sem reagáltak. A GTFS adatbázison kívül a menetrendjeik két forrásból érhetőek el: a hivatalos honlapon webes és PDF formában, valamint a menetrendek.hu-n.

A hivatalos holnapon található adatok felhasználása a gyakorlatban nem kivitelezhető, hisz ez nem gépi feldolgozásra készült, az adatok jelentős részét kézzel kellene karbantartanunk. A menetrendek.hu-t fejlesztő CDATA Térképtár Kft. pedig korábban is kifejezetten ellenségesen viszonyult az ott található adatok felhasználásához, annak ellenére, hogy mind a TASZ álláspontja, mind egy adatvédelmi biztosi állásfoglalás alapján itt közadatokról van szó. Más alkalmazásoknak volt már jogi problémája ebből, így egyelőre mi is óvatosak vagyunk.

Más városok

Jelenleg nincs arról tudomásunk, hogy más vidéki közlekedési vállalatok közzétennék az adataikat, valamint GTFS adatokat előállító közösségi projekteket sem ismerünk a felsoroltaunk kívül. Ha ilyet találsz, vagy épp Te dolgozol ilyenen, kérjük, jelezd nekünk.