Adatok

Az alkalmazásokban megjelenő menetrendeket többnyire nem mi állítjuk össze, mi kizárólag az appokat fejlesztjük. A menetrendi adatokat másoktól szerezzük be, majd a nekünk megfelelő formára alakítjuk. Az alkalmazás mögötti rendszerek a Google által kifejlesztett GTFS specifikációnak megfelelő adatokat képesek feldolgozni, így az app - elméletileg - bármely városban működőképes, ahol elérhetőek az adatok ebben a formában.

A GTFS adatbázisok általában nem tartalmaznak minden adatot, amelyre az alkalmazásban szükségünk van. A hiányzó adatokat az OpenStreetMap segítségével pótoljuk, amely egy szabadon szerkeszthető világtérkép. A legfontosabb különbség az OpenStreetmap és a Google Maps, vagy más térképek között, hogy az OpenStreetMap-et bárki szabadon szerkesztheti, módosíthatja, és az adatok mindenki számára szabadon hozzáférhetőek. A nyers adatokat letölthető formában a Geofabrik szolgáltatja.

A világszerte elérhető menetrendi alkalmazások jelentős része azért jöhetett létre, mert több száz közlekedési társaság bárki számára elérhetővé tette az adatait. Ott, ahol nyílt adatok nem állnak rendelkezésre (pl. anyagi okok vagy érdektelenség miatt), ezt a feladatot is önkénteseknek kell elvégezniük, ami többnyire a HTML/PDF formában közzétett menetrendek kézi feldolgozásával jár.

Budapest

A Budapesti Közlekedési Központ 2011 óta heti, 2014 óta pedig 2-3 napos rend­sze­res­ség­gel közzéteszi a statikus menetrendi adatait. A GTFS formátumú adatbázis elkészítésére (és rendszeres frissítésére) a Google Térképpel való együttműködés miatt volt szükség, azonban az észak-amerikai példát követve, európában az elsők közt más fejlesztők számára is hozzáférhetővé tették az adataikat.

A BKK által közzétett GTFS adatbázis a következő 1-2 hónap tervezett menetrendjét tartalmazza, beleértve a frissítés napjáig ismert tereléseket is. A váratlan változások, vagy az utolsó pillanatban véglegesített módosítások nem szerepelnek benne. Ezek közzétételére a GTFS-realtime szolgál, amit a Google (és esetleg más nemzetközi partnerek) megkapnak, azonban ez jelenleg publikusan nem érhető el. Mindenki más a FUTÁR API-ján keresztül férhet hozzá ezekhez az adatokhoz. Az API használatához nem szükséges komoly háttérismeret, illetve ingyenesen hozzáférető, így ideális az egyszerűbb alkalmazások és a hobbi fejlesztők számára, komolyabb felhasználáshoz viszont nem elég rugalmas.

Mi a statikus GTFS adatokból dolgozunk, amihez hozzátesszük az elővárosi vonatok adatait (lásd lentebb). Az alkalmazás működő internetkapcsolat esetén a FUTÁR API-n keresztül éri el a valós idejű adatokat. A GTFS-realtime publikussá tétele esetén saját API-ra szeretnénk váltani.

További információ a BKK fejlesztőknek szóló oldalán, valamint az Index fórumán található.

Debrecen

A DKV Zrt. 2015 ősze óta saját mobilalkalmazást üzemeltet, ami mind a menetrendi, mind a valós idejű adatok megjelenítésére képes. Ezeket az adatokat egyelőre nem teszik közzé más fejlesztők számára. A weblapjukon található adatok felhasználását korábban engedélyezték, azonban ezt csak kézzel tudtuk volna feldolgozni, így más utat kellett választanunk.

A Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület 2009 óta üzemeltet egy menetrendi oldalt, ami a menetrend.derke.hu címen érhető el. Az ehhez szükséges adatokat az egyesület állította össze és tartja karban. Az adatokat az egyesülettel történő együttműködésünk keretein belül GTFS formában megkapjuk, és felhasználjuk az alkalmazásban. A forgalmi hírek továbbközléséhez korábban kaptunk engedélyt a DKV Zrt-től, azonban a valós idejű adatokhoz jelenleg nem férünk hozzá, így ilyen jellegű információkat nem tudunk megmutatni az alkalmazáson belül.

Nyíregyháza

A nyíregyházi helyi menetrendek csak webes, illetve PDF formában érhetőek el az ÉMKK Zrt. weboldalán, illetve a Szabolcs Volán régi weboldalán. Nem tudjuk, hogy az adatok léteznek-e strukturált formában, az ezzel kapcsolatos korábbi megkeresésünkre sajnos nem válaszoltak.

A Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület elkészítette Nyíregyháza helyi tömegközelekedési menetrendi oldalát is, ez a nyiregyhaza.derke.hu címen érhető el. A debrecenihez hasonlóan ezt is megkapjuk GTFS formában, így a nyíregyházi alkalmazásunk ebből dolgozik. Sajnos sem a DERKE csapata, sem mi nem vagyunk helyiek, és a hivatalos menetrendeket nem tudtuk minden esetben értelmezni, így bizonyos viszonylatok hiányoznak, valamint más pontatlanságok is előfordulhatnak.

Miskolc

Az MVK Zrt. szintén saját mobilalkalmazást üzemeltet, valamint 2015 végén itthon másodikként jelentek meg a Google Térképen. Az ehhez szükséges GTFS adatbázis azonban jelenleg nem publikus, ahogy a valós idejű adatok sem.

A miskolci alkalmazásunk adatait mi állítottuk össze, amit a weboldalon megjelenő hírek, menetrendek, valamint a hivatalos appban látható adatok alapján időnként pontosítunk. Az adatbázis karbantartását kísérleti jelleggel végezzük, pozitív fogadtatás esetén a jövőben közzétesszük.

Szeged

A villamos és trolibusz közlekedést az SZKT Zrt., míg az autóbusz közlekedést a DAKK Zrt. látja el. Hivatalos mobilalkalmazást nem üzemeltetnek, a menetrendi adatok szétszórva, több weblapon érhetők el. Az adatokkal kapcsolatos megkeresésünkre az SZKT pozitívan reagált, azonban jelenleg semmilyen szabványos adatforrás, így GTFS adatbázis sem áll rendelkezésre.

Jelenleg a Cseh Attila által készített és karbantartott GTFS adatbázisból dolgozunk, ennek pontosságával tapasztalataink szerint nincs gond. Valós idejű adatok egyelőre nincsenek.

Veszprém, Sopron

Ezekhez a városokhoz az adatokat egy civil kezdeményezés adta, amely hu-gtfs néven futott. A fejlesztés sajnos 2013-ban abbamaradt, így nem sokkal később a kapcsolódó alkalmazásokat is megszüntettük. Amennyiben ismét elérhetőek lesznek az adatok, várható a folytatás.

MÁV

A MÁV szintén nem készít GTFS adatbázist, azonban egy mobilappot és több webalkamazást is üzemeltet. Meglátásunk szerint elég fejlett az informatikai rendszerük ahhoz, hogy rendelkezésre álljanak a szükséges adatok, értesüléseink szerint néhány, a GTFS által nem támogatott, de a vasúti közlekedésben előfordulú szituáció akadályozza, hogy közzétegyék. Mind a menetrendi, mind a valós idejű adatok elérhetőek az ELVIRA-n keresztül, amihez készült egy nem hivatalos API is, bár ezt nem használjuk.

Jelenleg az elővárosi járatok menetrendjét az ELVIRÁ-ról kérdezzük le, majd ebből GTFS adatbázist készítünk, amit összefésülünk a BKK GTFS adatbázisával. Az alkalmazásba csak a Budapest környéki állomások kerülnek be, az alábbi lista alapján:

  • 1-es vonal: Törökbálintig
  • 2-es vonal: Pilisvörösvárig
  • 30-as vonal: Tárnokig
  • 40-es vonal: Érdig
  • 70-es és 71-es vonal: Vácig
  • 80-as vonal: Gödöllőig
  • 100-as vonal: Üllőig
  • 120a vonal: Maglódig
  • 142-es vonal: Gyálig
  • 150-es vonal: Kiskunlacházáig

Volán

A Volán menetrendjei jelenleg két forrásból érhetőek el: a hivatalos honlapján webes, illetve PDF formában, illetve a menetrendek.hu-n.

Ez utóbbi a CDATA térképtár Kft-hez fűződik, akik a Volánnal egyetemben ellenségesen viszonyultak minden konkurens alkalmazáshoz. Habár a TASZ álláspontja szerint itt közadatokról van szó, az érintett cégek nem így látják. Más alkalmazásoknak volt már jogi problémája ebből, így egyelőre mi is óvatosak vagyunk. A hivatalos holnapon található adatok felhasználása tervben van, de ezzel kapcsolatban egyelőre nincs több információnk.

Más városok

Jelenleg nincs arról tudomásunk, hogy más vidéki közlekedési vállalatok közzétennék az adataikat, valamint GTFS adatokat előállító hobbi projekteket sem ismerünk a felsoroltaunk kívül. Ha ilyet találsz, vagy épp Te dolgozol ilyenen, kérjük, jelezd nekünk.